+38(096) 777-89-89

Зв'язатися з нами

×
Phone

Замовлення за телефоном:

+38(096) 777-89-89

Viber

WhatsApp:

+38(096) 777-89-89

Експрес замовлення

Паркування в Києві

Питання паркінгу в столиці завжди актуальне, адже без машини в Києві дуже складно, але куди подіти автомобіль у переповненому та жвавому місті, ще більше завдання.

Дійсно, паркування в Києві може стати складним квестом, але при правильному знанні та розумінні правил і особливостей його можна зробити простішим. У цій статті ми обговоримо види і правила паркування в Києві, зокрема і для прокатних машин, і дамо рекомендації щодо правильного паркування. Ми також розглянемо різні типи паркування, такі як паралельне, кутове та інші. З цією інформацією у вас буде все необхідне, щоб зробити вашу парковку в Києві максимально комфортною.

Муніципальний паркінг платний чи ні?

І так, і ні. Міські парковки в Києві розташовані в кожному районі Києва і вони платні, оплачуються погодинно або абонементом. Але платні вони тільки в будні з 8:00 до 20:00, тому в інший час, а також у будь-який час у вихідні дні, за паркування платити не доведеться.

Скільки коштує міське паркування?

Залежно від району ціна за годину відрізнятиметься:

  • I зона (центральна частина міста) – 35 грн/год.
  • II зона (більш віддалені центральні райони, а також паркування торгових центрів, привокзальна зона та інші) – 25 грн/год.
  • III зона (решта паркувальних місць) – 5 грн/год.

Також можна придбати абонементи на день або на місяць.

Чи є штрафи за неоплачене паркування?

Є. Контроль за дотриманням правил паркування, зокрема й оплатою платних паркомісць, здійснює інспекція з паркування. Інспектор може перевірити в базі даних, чи оплачено ваше місце і виписати штраф за стоянку "зайцем". Штраф становить 20-кратну суму від вартості паркування за годину, тому, щоб уникнути непередбачених витрат, рекомендуємо все ж таки оплачувати паркування.

Як оплатити паркінг у столиці?

Наразі можлива безготівкова оплата міського паркінгу за допомогою застосунків "Приват 24", "Київ цифровий", Easy Pay, або за допомогою сайтів ipay.ua та easypay.ua.

Парковка для електромобілів

Зі зростанням популярності машин з електричним двигуном влада також почала адаптацію інфраструктури для такого екологічно вигіднішого транспорту. У Києві можна побачити зарядні станції на великих парковках і паркінгах розважальних центрів. Також з'явилися спеціальні парковки для електричного транспорту, вони позначені спеціальними дорожніми знаками та розміткою, що символізує електрокар.

Звернемо увагу, що в країні діють штрафи за паркування автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння на місцях для стоянки електромобілів.

Знаки парковки

знак парковки 5.42.1

5.42.1

знак парковки 5.42.2

5.42.2

знак парковки 5.43

5.43

Місця і зони, відведені для стоянки автомобілів, позначаються знаками 5.42.1, 5.42.2 і 5.43, у зоні їхньої дії можете сміливо паркуватися. Поруч зі знаком паркування може бути розміщений один зі знаків, що показує спосіб постановки транспорту на стоянку:

  • паркування на проїжджій частині вздовж тротуару знак - паркування дозволено на проїжджій частині вздовж тротуару;
  • паркування з використанням тротуару і проїжджої частини знак - паркування дозволено з використанням тротуару і проїжджої частини;
  • паркування на тротуарі вздовж проїжджої частини знак - паркування дозволено на тротуарі вздовж проїжджої частини;
  • паркування біля тротуару знак - паркування дозволено біля тротуару;
  • паркування з використанням тротуару (передніми колесами) знак - паркування дозволено з використанням тротуару (передніми колесами);
  • паркування на тротуарі знак- паркування дозволено на тротуарі;
  • паркування під кутом 30°, 45° або 60° знак - паркування дозволено під кутом 30°, 45° або 60°.

Зверніть увагу, що знаки, які показують спосіб паркування транспорту є не рекомендаційними, а обов'язковими, тобто ви зобов'язані поставити автомобіль так, як показано на знаку, щоб не порушувати правила.

Якщо поруч зі знаком паркування розміщено знак 7.14, значить парковка платна.

платна парковка знак

7.14

Паркуємося правильно

Не завжди легко запаркувати автомобіль без порушень, особливо в столиці, але керуючись знаками, можна залишити автомобіль без побоювань, що його оштрафують або евакуюють.

Крім способу паркування важливо також пам'ятати, де не можна паркувати авто:

  • на шляхах проходження трамвая і на залізничних переїздах;
  • на зупинках автобусів і маршрутних таксі;
  • на клумбах, газонах, місцях озеленення;
  • на пішохідних переходах і за 10 м до нього;
  • у тунелях і на в'їздах і виїздах;
  • на естакадах, мостах, різних шляхопроводах і під ними;
  • в інших місцях, де авто може перешкоджати руху інших транспортних засобів і пішоходів.

Крім того:

  • заборонено паркувати автомобіль другим рядом, загороджуючи проїзд іншим транспортним засобам;
  • заборонена стоянка автомобілів на місцях для людей з інвалідністю, якщо у вас немає спеціального знака на автомобілі;
  • заборонено стоянку автомобілів із ДВЗ на місцях для електротранспорту.

Тепер ви знаєте більше про паркування в Києві і зможете без проблем запаркувати автомобіль у потрібному місці, дотримуючись правил і рекомендацій, а також знаєте, де і як оплатити за стоянку свого транспорту. Бажаємо вам приємних поїздок і легкого паркування в столиці.

Сподобалась стаття? Поділіться в соцмережах: Поділитися на Facebook Поділитися в Twitter Поділитися на Reddit Поділитися на Pinterest

© ТОВ "Автоаренда ЛТД" 2024
Visa MasterCard 3DSecure